31 Temmuz 2006

Atilla Özkahraman, Çanakkale, Internet Kafe Sahibi

Tüm bilgisayarlarımızda aynı masaüstü temasını kullanıyorum. Belli aralıklarla değiştiriyorum. Maksat değişiklik olsun bu masaüstü benim kendi kullandığım ana bilgisayar. Tasarımını kendim yaptığım masaüstlerini kullanmak daha güzel geliyor bana. Masaüstünde sağ, üst ve sol olmak üzere 3 bölüme ayırdım. Bir de desktopx diye bir programın özellikleri olan takvimin saat ve ses ayar çubuğunu kullanıyorum.

Atilla Karabay, İstanbul , Reklam Sanat Yönetmeni (Leo Burnett)


Artık işlerin yoğunluğundan o kadar karışmaya başladım ki tek çözümüm - bir kağıda ya da stickes e bakmayi bile unuttuğum icin - iş listemi günlük olarak masaüstü deseni yapmak oldu. Herkes buna garip olarak bakıyor, arkadaşlar devamlı görünce bunalıma girersin diyolar ama n'apalim iş bu yetişecek :(

Öncü Tarakçı, İstanbul, Bilgisayar Teknisyeni

Sakin ve durgun bir masaüstü. Benim gibi :)

Mehmet Fethullah Aydın, Muğla, Tıp Öğrencisi


Masaüstümde çok fazla ikon bulundurmayı sevmem ve masaüstümde bulunan ikonların simetrik olmasına dikkat ederim. Masaüstümde bulunan ikonların isimlerini ve ikon resimlerini de kişiselleştirim nasıl hoşuma gidiyosa. mfethullah'ın bilgisayarı gibi. Masaüstümde genellikle kendi hazırladığım resimler ya da kendi çektiğim fotoğraflar bulunur. Mesela resimde gördüğünüz çiçekleri ben çektim üzerine de Photoshop ile çiçeklere kardeşlerimi montajladım. Masaüstümde bulunan ikonlar dışında sıkça kullandığım program ve benzeri şeyleri başlat menüsüne eklerim.

Yani genel olarak sade masaüstlerinden hoşlanıyorum.

Betül Köklü, İstanbul, Öğrenci (Grafik Tasarım)


Apple Macintosh kullanıyorum çok zevklidir. Bu resmi tasarlamıştım aynen bana çok benziyordu :) ve çok hosuma gittiği için her zaman masaüstümde. Tabi ki zevkime göre değistiriyorum.

Mahmut, Kayseri, Muhasebe


Masaüstümde windows98 den bu yana hiç ikon olmaz ve bütün eleştirilere rağmen başlangıç çubuğu her zaman üsttedir bu çoğu zaman program kapatmayı zorlaştırsada farklı olma çabasının bir dikeni belkide. Herkese selamlar.

Hasan Yalçın, İstanbul, Art Director


Masaüstüm zaman zaman çok karışık bazende çok derli toplu oluyor, bu ara
zamanlardan biri, benim için önemli olan en acil ulaşmak istediğim
kısayolların mouse uma yakın olması. Superman temasını seçmemin sebebi
ise hem çok sevdiğim bir kahraman olması hem de filmini çok beğenmiş olmam.

İlker Yoldaş, Ankara, Yeni Mezun (Ekonomi)


Masaüstüm benim için güzel, kullanışlı ve nazarlı!

30 Temmuz 2006

İsmail Kaya, İstanbul, Profesör Doktor (İ.Ü. İşletme Fakültesi Pazarlama Anabilim Dalı)

Benim masaüstümde, fotoğrafçılığı hobiden ötelere taşımaya gayret eden yeğenimin resimlerinden biri bir kaçı zaman zaman değişerek yerlerini alır. Ondan önce, yıllarca bir orkide resmi ekranımı süslemişti. Masaüstümün manzarası ile o dönemdeki faaliyetlerim ve havamın yakından ilişkili olduğunu alttan altta hissediyorum. Zaman zaman biri diğerini etkiliyor. Hevessiz ve dağınık olduğum dönemlerde işe masaüstümü toparlamakla heyecan katıyorum. Kimi zaman da oluşturduğum keyifli bir masa üstü manzarası işlerime daha sıkı sarılmamı kolaylaştırıyor. Başkalarına da benzer denemeler yapmalarını öneririm. Ikonlar ise her zaman elimin altında durmasını istediğim word dosyaları ve klasörler halinde gruplanmış vaziyette durur. Zaman zaman kullanılmayanların arındırıldığı da olur. Ne çok sade ne de çok dolu bir masa üstüm vardır. Gerçek masamdaki tarz ve manzara bilgisayardaki masaüstümde de hemen hemen yansımasını bulur. Fakültedeki masa üstüm daha sade ve daha dinamiktir. Geriplandaki resim daha sık değişir. Şu anda yine yeğenden gelen bir manzara resmi var.

Aydın Özmaldar, İzmir, Biyokimya Öğrencisi


Şu bilgisayar denen mereti küçüklükten beri kullanıyorum ve ne yalan söyleyeyim ömrümün baya bir bölümünü yedi. Masaüstüm de tabi ki bilgisayardan en iyi verimi almak , etkin kullanmak için özen gösterilmesi gereken bir bölüm. Geçen seneden beri nette artık daha çok paylaşım sitelerine girmeye başlayınca çok şükür masaüstüm daha sade bir hal aldı. Masaüstü desenimin orjinali ise flickr'dan.

Umut Çetinkaya, Kayseri, Fen Bilgisi Öğretmeni Adayı

Masaüstüm işte azıcık kişisel, azıcık benden, azıcık ondan birşeyler ifade ediyor. Önemli olan ona alışmamdı. Alıştım işte :)
Ben masaüstümle çok mutluyum ...!

Alper Kanat, İstanbul, Bilgisayar Mühendisi

Gündelik yaşamda bilgisayarın karşısında çok fazla zaman geçirebiliyorum ve çalışırken Arch Linux'u tercih ediyorum. Masaüstü benim için herzaman önemli olmuştur. Bu nedenle düzenli ve şık olmasına her zaman dikkat etmişimdir. Bu şıklık çoğu zaman etrafımdaki insanların da merakını uyandırır ve Linux'u bir denemek isterler. Bundan önceki masaüstüm biraz daha Mac OS X vari, Windows'da ObjectDock ile yapılan şeyleri barındırıyordu. Ancak artık biraz kendi zevklerimi düşünmeye ve sadeleştirmeye karar verdim ve sonuç böyle oldu. Bu şekilde çalışırken çok daha rahat olabiliyorum.

Çetin Yaşar, İstanbul, Birim Yöneticisi

Masaüstümü çoğu zaman boş tutmayı tercih ediyorum. Dosyalarımın hepsi ilgili klasörler altına istiflenmiştir, zaten... Duvarkağıdını ise kafam estikçe değiştiriyorum. Ancak çok renkli ve janjanlı duvar kağıtlarından uzak duruyorum. Caps te gözükmeyen bir de skyview çalışır çoğu zaman.

Korhan Tınaztepe, İstanbul, Sosyal Uygunluk Koordinatörü


Merhaba, işte benim masaüstüm. Sade. En sevdiğim filmlerin duvarkağıtlarını koyuyorum haftada bir degistirerek. Asla masaüstüme dosya ya da klasör koymam, sadece gerekli klasör ve programların kisayollari durur.

Derya, İstanbul, Bilgisayar Mühendisi


Ana uygun resimler, zıt renkler ve sadelik...

Zafer Karkaç, İstanbul, Satış Yöneticisi - Kimyager


Masaüstümün dağınık olmasından hiç hoşlanmasam da gün içinde iş ile ilgili dosyalar masaüstümü işgal eder durur. Bir çoğu sonuçlanana kadar aylarca bekler hatta. Bu aralar tatilde olduğumdan, vakit bolluğunu ve iş ile ilgili konuları tamamen unutmak adına sağlam bir temizlik operasyonunu başarıyla bitirdim. Yoğun iş düzeninde düzgün dosyalama yapmaya çalışsam da bu konuda pek başarılı olmadığımı düşünüyorum. Aradığımı bulamadığım zamanlarda masaüstü arama programları imdadıma yetişiyor. Masaüstünde çalıştığım dosyalar, notlar ve sürekli kullandığım linklerin dışında bir şeyler olmasına dayanamıyorum. Şu aralar ana başlıklarımız Tez, İş ve Blog. Bazen iş çığırından çıkınca dayanamayıp ne var ne yoksa hepsini bir klasöre toplayıveriyorum

Birol, Malatya, Öğrenci (Bilg. Programcısı)


Benim masaüstüm de her zaman karışıkdır. Şuan format attığım için temiz duruyor. Masaüstümde sık kullandığım programlarım ve son downloadlarım vardır. Genelde arkaplan resmi kullanmam ama bu resim çok hoşuma gitti, bi kaç gündür kullanıyorum. :)

Mehmet Kaya, İstanbul, MCSE


Masaüstümün üzerindeki iconlar değişse de, makinam acı içinde kıvrandığında ilaç olarak format enjekte etsem de, o güzel gözlü bayan her zaman ordadır aslında renkliydi ama son zamanlardaki karamsar tutumum onuda siyahlara bürüdü.

Murat, İstanbul, Reklamcı


Benim için huzur dolu bir masaüstü, en azından altüst olmuş dosya ve klasörler yok :)

Hüseyin Çetin, Konya, Reklamcı (Grafik Tasarım)


Polis battaniyesi örterim masamın üstüne çogu zaman ve savcıgelinceye kadar kimse açamaz, sürekli değiştiririm ruh halimledoğru orantılı olaraktan, herkez çok sever masamınüstünü bende gaza gelirim süper yaparım onu. Aslında ben apple kullanıcısıyım ama Steve Job efendiye kızgın oldugum için onu yani mac imi banyo oturağı olarak kullanırım pek bir yakışır oraya. Mesela iki gündür masaüstümden concorde lar geçiyor ve tam üstünden geçerken ki halini kadrajladım ne iyi uçaklardı öyle burnu da havalarda değildi, sakin kendi halinde uçaklardı. Şimdi üzülüyorum valla.

Olcay, Budapeşte, Öğrenci


Benim masaüstümde böyle işte karizma olmaya çalışır her zaman. Dağınık görünmemek için tozları halının altına iter gibi bütün ıvır zıvırı, hızlı başlat menüsüne doldurdum. Geniş ekranı verimli kullanmak için menüyü sola dayadım. Yine de tek tük simgeler var ortalıkta. Bir de sağ tarafta duvar kağıdına monte edilmiş takvim var. Sanki o olmasa günü şaşıracağım. İşte böyle siyah ağırlıklı bir masaüstü.

Yasin Tınaztepe, İzmir, Öğrenci

Masaüstüm benim için çok önemlidir. Sürekli gördüğüm için temiz olmalıdır. Bir sürü program, resim, video vs. olmasına rağmen herşey düzenli şekilde belgelerimdedir. Düzenli olduğunuz zaman neyin nerde olduğunu bilir ve kolayca bulabilirsiniz.

Özgür Yavuz, İzmir, Öğrenci

Masaüstüm bu sitedeki bir çok masaüstüne göre gösterişsiz aslında. Bende onu güzelleştirmek için pek uğraşmam. Eskiden uğraşırdım ama internet kullanmaya başlayınca elime geçen her şeyi masaüstüne koymaya başladım çünkü ulaşması daha kolay oluyor. Estetik açısısndan zararlı tabii. Ama istediğimi istediğim zaman bulabiliyorum. Masaüstüm bana özel. Başka kimse benim kadar rahat kullanamaz.
Masaüstünün kullanıcısını yansıttığına inanıyorum. Çok titiz bir arkadaşım vardı ve indirdiği dosyaları kullandıktan sonra silerdi masaüstü de dahil harddiskin hiçbir yerine koymazdı ve kendi bilgisayarının başına sizi yalnız oturtmazdı. Bunun gibi masaüstüne bakarak insanları bir nebze de olsa tanıyabilirsiniz.
Sizce ben nasıl biriyim ? :)

Güney Can Gökoğlu, Adana, Web Developer

Masaüstümde tek bir simge bile olsun istemem. Programları veya dosyaları çalıştır kısa yolunu kullanarak veya hızlı başlat kullanarak çalıştırırım. Zaten bilgisayarı her açışımda belirlediğim programlar otomatik olarak çalışır. Alltray programı sayesinde aktif tüm programları systemtray de küçültebilirim böylece yerden de tasarrufetmiş oluyorum.
Masaüstümü çok severim ve sürekli olarak görüntülerini saklarım, hatta bu işi otomatik yapan ufak bir script bile yazdım.
Transparan pencereler ise vazgeçilmezimdir. Özellikle yeşil font ve transparan pencerelerin uyumunu çok severim.

Yusuf İbili, Konya, Bilgisayar Bilişim Teknolojileri

Masaüstüm gerçekten önemlidir. Resimde gördüğünüz gibi enterasan çalışmalarım vardır. Pek çalışma da diyemeyiz ama güzel duvarkağıtları indirerek bozarım, yazarım, çizerim ve sonunda da vurucu mesajlar koyarak masaüstüme yerleştiririm. Masaüstüme pek uğramasam da ağırlık olarak siyah tonlu renkleri tercih etmekteyim.

Coşkun, İzmir, Öğrenci

Sitenizi görünce, ben de yollayayım da eş-dost, tanıyan tanımayan herkese masaüstümü göstereyim dedim. Görüldüğü üzere, sıradan bir masaüstü görüntüsünden pek farkı yok. Windows'un standart görüntüsüne biraz makyaj yaptım. Gelen veya giden dosyaların ayrı ayrı klasörleri var. Böylece dosya yığınları ile uğraşmak zorunda kalmıyorum. Başka da birşey yok :)
Masaüstü önemli...

28 Temmuz 2006

Muhammet Sevim , Bochum / Almanya, Öğrenci

Masaüstü benim için gerçekten bir çalışma masasını ifade ediyor. O ne kadar temiz olursa o kadar iyi çalışabilirim. Çalışırken stresimi atan, sürekli masamda duran çay bardağımın yerini masaüstümde arkaplan resimleri alır. - Evet, her ne kadar başaramasam da - şık resimler bulmaya çalışırım Unutulmuş dosyalarla dolu, klasörlerin üzerinde dans ettiği bir masaüstü beni bilgisayarımdan nefret etmeme zorlar. Ben de bunu istemediğim için onu her zaman temiz ve şık tutmaya çalışırım.

Serdar Kaya, Los Angeles County Jail, Ekonomist

Resimde de görüldüğü gibi duvarkağıdı kullanmıyorum. Masaüstünde çok sayıda dosya bulunuyor olmasının nedeni de, 'Belgelerim' ya da diğer Windows klasörleri içerisine hiçbir şey kaydetmiyor olmam.

Dosyalarımın hepsi, sürekli yanımda taşıdığım USB Memory cihazında. Masaüstündeki dosyalar ise, gün itibariyle üzerinde çalıştıklarımdan ibaret sadece.

Araç çubuğunda (taskbar) ilk sırada hemen her zaman Microsoft Outlook yer alıyor. Ardından da Maxthon browser. (Maxthon içerisinde de ilk sırada açılış sayfam bulunuyor.)

Kısaca, herşey son derece renksiz ve iş odaklı.

27 Temmuz 2006

Yakamoz Internet Cafe, Bursa, Internet Hizmetleri

Merhaba, ben internet kafenin bilgisayarıyım. Adım term04, burada 11 bilgisayarız. En sevdiğim arkadaşlarım term03 ve term04. Her zaman yanımdalar :). Burdan onlara selam yolluyorum.

Gördüğünüz gibi internet kafe bilgisayarı olarak beni kullananların ne kadar süre oturduklarını hesaplıyorum. Masaüstümde internette yapılabilecek klasik işlemler için gerekli programlarım var. Chat, ICQ, MSn, Internet Explorer. Bazen beni kullananlar geçici olarak dosya indiriyorlar, sonra kalkacakları zaman siliyorlar özel dosyaları diye. Onun dışında masaüstüm hep böyledir.

Volkan Vardareli, İstanbul, Proje Yöneticisi

Uzun zamandır üzerinde düşündüğüm fotoğrafların paylaşımı ve gündelik yaşama ilişkin ayrıntılar konusuna çok nefis bir noktadan temas etmişsiniz. Masaüstünün fotoğrafını bilgisayarı olan herkes çekebilir ve ben de çektim zaten :)

Orijinal haliyle paylaşmak isterdim fakat gizli kalması gereken iki dosyamı masaüstünden fotoğrafı çekerken kaldırmak durumunda kaldım.

Dağınık ya da derli toplu insan olmakla ilgili midir masaüstü ? Pek bir fikir vereceğini sanmıyorum aslında. Gündelik hayatta biraz dağınıkta olmama karşın, bilgisayarın başındayken, özellikle de masaüstümün karışık olmasına katlanamıyorum. Ters miyim ne ? :)
Bu arada, arka plan resmi olarak, bu aralar kışı çok özlediğim için, geçtiğimiz sene çekilmiş bir Kartalkaya fotoğrafımı atamıştım.
Bakıp bakıp iç geçiriyorum, kar yağsa diye...

Gökhan Günay, İstanbul, Ar-Ge Yöneticisi

Bu blogu görünce bilgisayarımın masaüstüne şöyle bir baktım ve -hiçbir değişiklik yapmadan- sanırım en iyi zamanlarımdan birisi diye düşündüm.

Aslına bakarsanız ben de yaptığınız araştırmaların insanın kişiliğinin bir bölümünü yansıttığına inanırım ve şuna karar verdim ki;

Ben düzeni, intizamı ve temizliği çok seven biri olmama rağmen, dağınık ve düzensiz ortama da adapte olup aradığımı/istediğimi -eğer o düzene ikinci bir el müdahil olmuyorsa- kolayca yapabiliyorum.

Ama şu da bir gerçek ki ister odam ister masaüstüm olsun düzenli bir hayat beni daha çok mutlu ediyor ve performansımı artırıyor.

Hasan Yılmaz, Tekirdağ, Endüstri Mühendisi Adayı

Blogu görünce hiç masaüstünü toplamadan çektim hemen . O anda kullandığım programların, dosyaların elimin altında olması gerekli. Durum bunu gerektirince toplu, düzenli bir şekilde olmak çok zor.
Bu aralar wordpress ile ilgi alaka olduğu için html, cpanel, belgeler v.b. her şey ortalıkta. Aynı işlevi gören programlardan fazla sayıda var. Sebep hepsinin kullanımının, yararının farklı olması. Elimde seçeneklerin bulunmasını severim.

Yazı boş geçirmemek için MsProject, Promodel, Spss v.b. programlar çalışmak da faydalı. Ayrıca programlarla ilgili belgeler de yakınlarda olmalı.

Başlat çubuğu performans için klasik modelde, gözü yormayan %20 mat tonlarda. Çubuğun iki satır olmasının sebebi, hızlı başlatta simgeleri daha çok görmek ve açılan çok sayıda pencereyi daha iyi kullanmak. Bir bakımdan otomobilde direksiyon altında görülen göstergelere benzetebiliriz.

Masaüstündeki dağınıklığa rağmen görünmeyen klasörlerin düzenine önem veririm.

26 Temmuz 2006

Sabri Kurban, Tekirdağ, Fizik Bilimi Öğrencisi


Masaüstümde gördüğünüz gibi sevdiğim bir yabancı oyuncu var. Adı da Michelle Trachtenberg. Aslında arkaplan resmim devamlı değişir. En son bunu koymayı uygun buldum. Yani sabit bir arkaplan resmim yok.
Masaüstümde asla klasör kullanmam. Nedense masaüstünde alışamadım klasöre Belgelerim dışında. Çünkü bana göre masaüstü kısayol'dur. O yüzden sık kullandığım programları ve oyunları koyuyorum oraya. Diğer program kısayolları Başlat>Donatılar'da mevcut. Mesela Photoshop programı. Donatılar'da olan programın masaüstünde olmamasına dikkat ederim. Masaüstü kısayollarını sol tarafa dizerim. Çünkü sağ tarafa alışamadım hiç.
Birde arkaplan resmimin çok göz yorucu olmayıp, dosyaların üstündeki yazıların okunup okunamadığına dikkat ederim. Ama bu resim çok göz yorucu değil ama çok göz alıcı:)

Zeynep Özata, Eskişehir, Öğretim Görevlisi


Vaktimin çok büyük bir bölümünü bilgisayar başında geçiriyorum. Her hafta onlarca yeni dosya (genellikle makaleler oluyor bunlar) indiriyorum ve bunları daha sonra bulabileceğim şekilde sınıflandıramazsam hayat benim için çok zor oluyor. Bu yüzden farklı ana ve alt klasörlerim var. Bunların da hepsini masaüstünde tutuyorum (en kolay ulaşabileceğim yerde).
Klasörlerde olmayan dosyalara gelince; Bunlar da yakın zaman içinde okunacak veya tamamlanacak işlerle ilgili oluyor. Unutmamak için masaüstünde bırakıyorum (her gördüğümde hatırlayayım diye, bazıları aylardır bana bakıyor gerçi...). Bu dosyaların işi bitince onları da ilgili klasöre taşıyorum.
Bir de indirip de aylardır kullanmadığım ama nedenini bilmediğim bir şekilde masaüstünden silmediğim programlar var. Onlar da masaüstünde gereksiz bir şekilde durmaya devam ediyorlar. Arada bilgisayar beni uyarıp bunları kullanılmayanlar diye bir klasörde topluyor.
Masaüstümün mümkün olduğunca sade ve göz yormayan renklerde olması benim için önemli. Bu yüzden de tercihim mavi. Özelleştirilmiş bir resim kullanmıyorum.
Ancak, bunlara bakıp da sakın derli toplu bir insan olduğumu sanmayın. Masaüstüm, büyük bir düzensizliği örtbas etmeme yardımcı olan bir yer aslında. Tüm düzenli görünümünün altında (klasörlerin içinde) inanılmaz bir karmaşa sürüp gidiyor.

Malum Muhalif, Istanbul, Muhalif

Muhalif olmak kolay değil. Zor koşullarda görev yapıyoruz. Sabit bir masam olmadığı için sabit bir masaüstüm de yok.

A. Selim Tuncer, Istanbul, Reklamcı

Burada herkesin tertemiz masaüstünü gördükten sonra benimkini sergileyemem. Utanırım. Karmakarışıktır ve nadiren düzenlenir. Dosyalar ve klasörler birbirlerinin ayağına basmamak, üstüne çıkmamak için kendilerine zor yer bulurlar. Özellestirilmiş bir masaüstü resmi de yoktur.

Böyle işte, gerçek masamın üstünü nasıl kullanıyorsam sanal masaüstüm de aynı; burada sadece dolu bir küllük ve boş bir çay fincanı bulunmuyor. Düzenleyip göndermem de samimiyetsizlik olur.

Bilmem, canlandırabildim mi?

Alper Akcan, İstanbul, Marketing

Ben yıllardır aynı formatta kullanırım masaüstümü. Genelde foto vs olmaz ama son birkaç haftadır var, tatil zamanı olduğu için sanırım. Genelde çok sadedir. Sağ tarafta, kişisel projelerim ve takip ettiğim konular ile ilgili dosyalar, sol tarafta iş ile ilgili takip ettiğim güncel dosyalar. Güncel olmayan hiç birşey masa üstünde bulunmaz, onların yeri my docs. bir hafta içinde kullanacağım kesin olan dosyalar masa üstündedir, işi biten kalkar (genelde silinir :)) Masa üstünde uygulama kısa yolu da bulundurmayı tercih etmem.

Yusuf Emre Ünalan, Bursa, Öğrenci

Günde 8-10 saate kadar bilgisayarın başında olabildiğimden dolayı herşeyin gözümün önünde olması benim için önemli. Aynı anda çok fazla dosya ile çalışmayı seven biri olduğumdan dolayı 4 farklı masaüstüne sahibim aslında, resimde görülen ise çoğunlukla kullandığım masaüstü... Masaüstümde gereksiz gibi duran şeylerin -en azından birgün- benim işime yarayacaklarını bilmesem boş olurdu sanırım :)

Mad Youth Hostel, İspanya Madrid, Turizm

Merhaba, ben otelin bilgisayarıyım. Masaüstümü böyle ayarladılar. Beni bir sürü kişi kullanıyor. Masaüstümde sadece gerekli programları barındırıyorum. Çok sade olmalıyım misafirlerimiz beni dağınık görmemeliler. Arada bir bana görevliler çeki düzen veriyorlar. Bir gün siz de beni kullanın, hepinize selamlar :)

Sinem Gürsoy, İstanbul, Seramik Tasarımı

Ben çok fazla pc başında oturan biri değilim. Fakat kaliteli reklamları izlemekten çok zevk aldığım için bilgisayarı açtığımda ekranımda eğlenceli görüntüler görmek hoşuma gidiyor. Görüldüğü gibi çok sade değil ama benim için çok eğlenceli...

Ece Yıldırım, İstanbul, Fotoğrafçı

Ee şuanda bir Macintosh masaüstü karsınızda :) Benim masaüstüm genelde kolay ulaşmak istediğim dosyalarımla kaplıdır :) Ama hiçbir zaman öyle bomboş ve sade olamamıştır. Sanırım karışıklığın içinde aradığımı bulmam daha kolay oluyor. Ama ben bu düzene alıştığım için pek yadırgamıyorum. Bunun yanı sıra dashboard sayesinde birçok kısa yola ulaşabiliyorum ve bilgisayarımın bu özelligini cok seviyorum :)

Masaüstümde daima bir wallpaper vardır ve koyu renk olmasını tercih ederim aradığım dosyayı rahat görebilmek icin. Tercihim sevdigim bir sinema afişi, aktör veya kendi çektigim fotograflardan yana ;) Şuanda en sevdiğim aktör Michael J.Fox u görüyorsunuz :)

Seyfettin Çiçek, İstanbul, Yazılım Geliştirici

Masaüstünün anlamı benim için sadelik demektir. Her ne kadar gereksiz ve sık kullanmadığım bazı şeyler olsa da şu an en sık kullandığım uygulamalar bulunur. Geridönüşüm kutumun da dolu olması bana hep rahatsızlık verir. Ayrıca masaüstüm Ford Mustang gibi görünür :D
sade ve şık ve çok hızlı

Ahmet ÖZTÜRK, Kütahya, Bilgisayar Programcısı

Masaüstüm oldukça sade ve kolay erişilebilir kategorilerdedir. Tam bir doğa düşkünü olduğum için arka planı muhteşem şekilde fotoğraflanmış bir kaplan süslüyor. Bakışlarında doğanın kanunu apaçık ortada. Kısacası bu doğaya ve hayvanlara aşığım.

25 Temmuz 2006

Anıl Tangül, İstanbul, Bilgisayar Mühendisi


Neden Böyle? (Work Edition)

Çalışma ortamım daha çok oturduğum koltuk, etrafımdaki kişiler, ofis duvarları vs. ile tanımlansa da bilgisayar masaüstüm de benim için onlar kadar önemli bir olgu. Ama bu olgunun bendeki evrimi, bir çok etkenin şekillendirmesiyle gerçekleşir. Bu etkenlerin bazılarını şöyle sıralayabilirim:
  • Düzen, temizlik ve aradığıma çabuk ulaşabilme isteği orada minimum sayıda icon, klasör vs. bulundurma isteğimi körükler. (Bunun kimi zaman önemli şeyleri de silmem gibi yan etkileri de vardır.)
  • Yazılım mimarisi ve yazılım geliştirme işlerinle uğraştığımdan sallama advanced tema kullanmama gereksinimi.
  • Binbir çeşit ekranla boğuştuğumdan bi de orda dallama resimler görmemeliyim obsesyonu.
  • "Kızlar gibi kırmızı, pembe gibi havai renkleri kullanmaz erkek adam!.." adlı norm.
  • "Masaüstüme bişeyler hatırlatma, hava sıcaklığını söyleme gibi binbir çeşit misyon yüklersem ilgili herşeyin entropisi artar." sendromu.

Çağrı, İstanbul, Bilgisayar Programcısı

"Günümün çoğunu Pc başında geçirdiğim için genelde arkaplan olarak masaüstüne baktığımda stresimi atacak resimler koyuyorum... Mesela Jessica Alba ;) veya güzel bir manzara.."

24 Temmuz 2006

Fatma, İstanbul, Bilgisayar Öğretmeni


"Benim masaüstüm genelde siyahtır. Cünkü uzun süreler başında olduğum için gözlerimi fazla yormaması gerek ve arkaplan resimleri sistemi çok az da olsa yorduğu için böyle kullanmayı tercih ediyorum. Fakat bilgisayarı abimle ortak kullandığımız için o bazen güzel kız resimleri koyuyor :) mesela bi dönem avril lavigne'nin bi duvar kağıdını kullandık ;)"

Masaüstüm

" Masaüstüm, her zaman sade olmalı, hiçbir klasör dosya orada gelişi güzel durmamalı. Yoğun işler sırasında karışmalı ama akşam muhakkak en sade haline getirilmeli. Yoksa iş yapamam ruhum daralır, verimim düşer, sağlıklı çalışamam. Masaüstüm hiç şaşalı bir arkaplana sahip olmadı.Hep dingin, sade ve bence şık." Kadir Doğan, İstanbul, Yazılım Geliştirici.

Peki sizin masaüstünüz sizin için neyi ifade ediyor?

Neden masaüstü mü göndereyim?

Bilgisayarımızı açtığımızda karşımıza ilk gelen, bazıları için özel alan bazılarının, kardeşiyle ya da ev arkadaşlarıyla paylaştığı kamuya açık alan. Ama her iki durumda da bizden birşeyler taşıyan genellikle microsoft bazen linux destekli ekran görüntülerimiz, masaüstümüz. Karmakarışık olsa da aradığımızı hemen bulduğumuz bize ait alanlar. Duvarkağıdını özenle seçtiğimiz ya da hiç bir zaman süslemediğimiz uğrak yerimiz.

Sizin için masaüstünüz neyi ifade ediyor bunu merak ediyoruz. Ayrıca "mesleki olarak bilgisayar kullanım alışkanlıklarını ortaya çıkarabilir miyiz?" şeklinde kafamızda bir soru var.

Masaüstümü nasıl göndereceğim?

Masaüstünüzün orjinal boyuttaki görüntüsünü, deskshot@gmail.com adresine Ad,Soyad (isteğe bağlı) , Yaşadığınız il, Meslek bilgisi ile birlikte, masaüstünüzün sizin için ne anlam ifade ettiğinide kısaca anlatarak gönderebilirsiniz.

Masaüstümün ekran görüntüsünü nasıl elde edeceğim?

Masaüstünüzün ekran görüntüsün almak çok kolay bir işlemdir.

  • Bütün çalışma pencerelerinizi kapatın/minimize edin.
  • Masaüstünüz görünür halde iken klavyenizin Print Screen/Prnt Screen tuşuna basın.
  • Herhangi bir resim işleme editörü (Photoshop, Fireworks, Paint vb) açtıktan sonra yeni bir boş dosya oluşturun.
  • CTRL + V tuş kombinasyonu ile yada Edit /Paste (Düzen / Yapıştır) seçeneği ile masaüstünüzü yapıştırın.
  • Resim dosyasını kaydedin.


Masaüstü ikonlarını transparan yapmak?

Masaüstünüzde kullandığınız arkaplan resimlerinin üzerinde yer alan ikonlar, eğer bir artalan rengi barındırıyor ve masaüstünüzde göz zevkinize hoş gelmiyorsa eğitselimizden bu durumu nasıl bertaraf edebileceğinizi izleyebilirsiniz.

  • Öncelike My Computer (Bilgisayarım) üzerinde sağ tuş tıklatın.
  • Çıkan menüden Properties (Özellikler) i tıklatın.
  • Karşınıza gelecek olan pencereden Advanced (Gelişmiş) tabını tıklayın,
  • Burada Performance (Performans) başlıklı bir bölüm göreceksiniz. Ona ait Settings (Ayarlar) butonunu tıklayın,
  • Karşınıza gelecek pencerede Vissual Effects (Görsel Efektler) leri değiştirebileceğiniz bir checkbox (seçme kutusu) listesi gelecek.
  • Buradaki listeden "Use shadow drops for icon labels on the desktop" (Masaüstündeki simge etiketlerinde bırakma gölgesi kullan) seçili hale getirmeniz yeterli olacaktır.
Masaüstüm ne zaman yayınlanır?

deskshot@gmail.com adresimize gönderdiğiniz masaüstü görüntülerini hemen (5 dakika içinde) yayınlayabilmek için her an mail adresimizi kontrol ediyoruz. Bu gayretimizi haftasonu devam ettiremeye biliriz :) Ya da hafta içi işyerinden çıkıp eve gittiğimiz o ara içinde (18:30-19:30) aynı şey geçerli. İş çıkışı bir çay bahçesinde stress attığımız zamanlarda oluyor. Bu molalar için kusura bakmayın :)

En kötü ihtimalle de internet erişimimiz yoktur. (Korkunç bir durum)

Masaüstüm projesine destek vermek için ne yapabilirim?

Masaüstüm projesine masaüstünüzü göndererek katkıda bulunmak en büyük destektir. Bunun yanında link değişimi yapabiliriz. Sitenizden masaüstüm e link verip deskshot@gmail.com adresine bildirirseniz link paylaşımı için elimizden geleni yapmaya çalışırız

Uzaktan Yardım köşemizde ise bu projeden sitelerinde bahseden linkler yer almaktadır. Belki başka başka sitelerde de bahsedilmiştir ama tesbit edebildiklerimiz bunlar. Şayet Uzaktan Yardım köşemizde yer almanız gerektiğini düşünüyorsanız deskshot@gmail.com adresine bildiri gönderirseniz bu linki sitemize eklemekten büyük mutluluk duyacağız.